Page 26 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 11/2025
P. 26
Vaříme s místostarostou Tvořivé okénko
Tento měsíc se s námi o recept podělí místostarosta Radim Sta- Milí kreativci,
něk, který je, jak již víte, vášnivým rybářem. Podzim je nejen obdo- listopad je nejtemnější měsíc roku, kdy
bím pestrých barev a vůní, ale také časem výlovů rybníků. průměrná teplota klesá pod 5 °C a slu-
nečních dnů je málo. Také si připomí-
náme Dušičky, svátek zesnulých. Často
trávíme více času doma, což nám dává
prostor k tvoření a zastavení se. Jak pra-
ví lidová moudrost: „Když se v listopa-
du hvězdy třpytí, mrazy se brzy uchy-
tí.“ Pojďme mrazy předejít a společně si
uháčkujeme návleky na ruce.
Co budeme potřebovat: Opět budeme recyklovat, postačí nám
zbytky silnější příze o váze 7,5 dkg a háček č. 4,5.
Pracovní postup:
Začátek – řetízek: uháčkujeme základní řetízek o počtu 27 ok
(což odpovídá délce cca 23 cm). Poslední tři oka slouží jako výš-
ka pro první sloupek.
První řada – dlouhé sloupky: do základního řetízku uháčkujeme
dlouhé sloupky, až dosáhneme šířky dlaně. Tím máme základní
šíři návleku hotovou.
Řada pro palec: v další řadě v místě, kde bude palec, uháčku-
jeme místo dlouhých sloupků jen řetízková oka (například 2 ř.o.,
může být víc podle velikosti palce a síly příze). Tato část vytvoří
otvor pro palec.
Dokončení návleku: na těchto řetízkových okách pak v další řa-
dě pokračujeme opět dlouhými sloupky. Pokračujeme v háčko-
vání, dokud návlek nebude dostatečně dlouhý.
Pane místostarosto, jaký recept z ryb nás čeká tentokrát? Sešití okrajů: nakonec spojíme oba delší okraje návleku do-
„K rybám neodmyslitelně patří i jejich zpracování – tentokrát si hromady – buď pomocí jednoho řetízkového oka nebo sešitím
představíme jednu z nejoblíbenějších úprav, která potěší každé- jehlou.
ho milovníka poctivé chuti: uzení ryb. Přidám i recept na výbornou A máme hotovo. Originální háčkované návleky jsou připraveny
pomazánku z uzených ryb, která skvěle využije to, co po uzení zahřát naše ruce.
zbude. Oba recepty jsou osvědčené po léta – pocházejí z rukou Dům gobelínů
Honzy Staňka z Deštné, jehož postupy s oblibou používám i já.“ Placená inzerce
Uzené ryby
Budeme potřebovat: asi 5 ryb (kapr, amur nebo tolstolobik) –
nakrájené na podkovy silné cca 3–4 cm
nálev: 1 kg soli na 10 litrů vody, paličku česneku (rozmačkanou
a utřenou), šťávu z ½ citronu
Postup: Připravíme si nálev z vody, soli, česneku a citronové šťá-
vy a důkladně jej promícháme. Do nálevu vložíme očištěné rybí
podkovy a necháme je marinovat alespoň 12 hodin. Občas je mů-
žeme opatrně promíchat. Poté ryby důkladně opláchneme, osuší-
me a vložíme do udírny. Udíme minimálně 5 hodin. Prvních 1,5 ho-
diny na nižší teplotu, aby se ryba „zatáhla“, poté zvýšíme teplotu
a dodáme chuť i barvu.
„Někdo to má rád hned z udírny, někdo to miluje studený. Já to
mám nejraději tak, že to oberu a dám si to na chleba s máslem,
a to je fakt bašta,“ dodává místostarosta Radim Staněk.
Pomazánka z uzených ryb
Budeme potřebovat:
cca 300 g obraného (bez kostí) uzeného rybího masa, 1 balení ste- Workshopy v zahradě
rilované zeleniny do salátu, 100 g majonézy, 100 g tatarky, menší
cibulku (nadrobno nakrájenou), sůl, pepř a trochu octa podle chuti připravte se na Vánoce v klidu
Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme chví-
li odležet, aby se chutě prolnuly. Pomazánku podáváme s čerst-
vým rohlíkem nebo chlebem – jednoduché, rychlé a skvělé!
Ať už si ryby vyudíte doma v moderní elektrické udírně, nebo je do- Krafferova zahrada, Pražská 1286 Jindřichův Hradec
stanete od známého rybáře, věřím, že si tuto podzimní delikatesu Květinářství: PO - PÁ 8:30 - 16:30, SO 10:00-12:00
užijete plnými doušky. Sledujte nás: www.krafferovazahrada.cz
Přejeme dobrou chuť!
22 | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ

