Page 26 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 11/2025
P. 26

Vaříme s místostarostou                                Tvořivé okénko


       Tento měsíc se s námi o recept podělí místostarosta Radim Sta-  Milí kreativci,
       něk, který je, jak již víte, vášnivým rybářem. Podzim je nejen obdo-  listopad je nejtemnější měsíc roku, kdy
       bím pestrých barev a vůní, ale také časem výlovů rybníků.  průměrná teplota klesá pod 5 °C a slu-
                                                              nečních  dnů  je  málo.  Také  si  připomí-
                                                              náme Dušičky, svátek zesnulých. Často
                                                              trávíme více času doma, což nám dává
                                                              prostor k tvoření a zastavení se. Jak pra-
                                                              ví lidová moudrost: „Když se v listopa-
                                                              du hvězdy třpytí, mrazy se brzy uchy-
                                                              tí.“ Pojďme mrazy předejít a společně si
                                                              uháčkujeme návleky na ruce.
                                                              Co budeme potřebovat: Opět budeme recyklovat, postačí nám
                                                              zbytky silnější příze o váze 7,5 dkg a háček č. 4,5.
                                                              Pracovní postup:
                                                              Začátek – řetízek: uháčkujeme základní řetízek o počtu 27 ok
                                                              (což odpovídá délce cca 23 cm). Poslední tři oka slouží jako výš-
                                                              ka pro první sloupek.
                                                              První řada – dlouhé sloupky: do základního řetízku uháčkujeme
                                                              dlouhé sloupky, až dosáhneme šířky dlaně. Tím máme základní
                                                              šíři návleku hotovou.
                                                              Řada pro palec: v další řadě v místě, kde bude palec, uháčku-
                                                              jeme místo dlouhých sloupků jen řetízková oka (například 2 ř.o.,
                                                              může být víc podle velikosti palce a síly příze). Tato část vytvoří
                                                              otvor pro palec.
                                                              Dokončení návleku: na těchto řetízkových okách pak v další řa-
                                                              dě pokračujeme opět dlouhými sloupky. Pokračujeme v háčko-
                                                              vání, dokud návlek nebude dostatečně dlouhý.
       Pane místostarosto, jaký recept z ryb nás čeká tentokrát?  Sešití  okrajů:  nakonec  spojíme  oba  delší  okraje  návleku  do-
       „K  rybám  neodmyslitelně  patří  i  jejich  zpracování  –  tentokrát  si   hromady – buď pomocí jednoho řetízkového oka nebo sešitím
       představíme jednu z nejoblíbenějších úprav, která potěší každé-  jehlou.
       ho milovníka poctivé chuti: uzení ryb. Přidám i recept na výbornou   A máme hotovo. Originální háčkované návleky jsou připraveny
       pomazánku z uzených ryb, která skvěle využije to, co po uzení   zahřát naše ruce.
       zbude. Oba recepty jsou osvědčené po léta – pocházejí z rukou                                  Dům gobelínů
       Honzy Staňka z Deštné, jehož postupy s oblibou používám i já.“             Placená inzerce
       Uzené ryby

       Budeme  potřebovat:  asi  5  ryb  (kapr,  amur  nebo  tolstolobik)  –
       nakrájené na podkovy silné cca 3–4 cm
       nálev: 1 kg soli na 10 litrů vody, paličku česneku (rozmačkanou
       a utřenou), šťávu z ½ citronu

       Postup: Připravíme si nálev z vody, soli, česneku a citronové šťá-
       vy a důkladně jej promícháme. Do nálevu vložíme očištěné rybí
       podkovy a necháme je marinovat alespoň 12 hodin. Občas je mů-
       žeme opatrně promíchat. Poté ryby důkladně opláchneme, osuší-
       me a vložíme do udírny. Udíme minimálně 5 hodin. Prvních 1,5 ho-
       diny na nižší teplotu, aby se ryba „zatáhla“, poté zvýšíme teplotu
       a dodáme chuť i barvu.
       „Někdo to má rád hned z udírny, někdo to miluje studený. Já to
       mám nejraději tak, že to oberu a dám si to na chleba s máslem,
       a to je fakt bašta,“ dodává místostarosta Radim Staněk.
       Pomazánka z uzených ryb


       Budeme potřebovat:
       cca 300 g obraného (bez kostí) uzeného rybího masa, 1 balení ste-  Workshopy v zahradě
       rilované zeleniny do salátu, 100 g majonézy, 100 g tatarky, menší
       cibulku (nadrobno nakrájenou), sůl, pepř a trochu octa podle chuti  připravte se na Vánoce v klidu
       Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady a necháme chví-
       li odležet, aby se chutě prolnuly. Pomazánku podáváme s čerst-
       vým rohlíkem nebo chlebem – jednoduché, rychlé a skvělé!
       Ať už si ryby vyudíte doma v moderní elektrické udírně, nebo je do-  Krafferova zahrada, Pražská 1286 Jindřichův Hradec
       stanete od známého rybáře, věřím, že si tuto podzimní delikatesu   Květinářství: PO - PÁ 8:30 - 16:30, SO 10:00-12:00
       užijete plnými doušky.                                              Sledujte nás: www.krafferovazahrada.cz

       Přejeme dobrou chuť!
       22  | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ
   21   22   23   24   25   26   27   28