Page 26 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 04/2025
P. 26
Placená inzerce
VOLNÝ ČAS
JAROSLA
JAROSLAV V
Tvořivé okénko
DUŠEK K
Milí kreativci, DUŠE
vítejte v jarním „Tvořivém okénku“.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce
a zároveň jsou spojené s vítáním jara. V letošním roce je slavíme
v dubnu a tradičně jsou obdobím mnoha lidových tradic. Mezi nej-
známější tradici patří koledování. Chlapci chodí za dívkami a šlehají
je pomlázkami z vrbového proutí, aby je omladili. Dívky jim za to dá-
vají koledu – vajíčka. Někdy jsou zdobená, někdy bílá. My vám při-
nášíme recept na vyšívaná vajíčka.
Co budeme potřebovat: polystyrenové vejce 1 ks, kanavu 20 x
50 cm, vyšívací bubínek Ø 18 cm, vyšívací bavlnky, jehlu, stuhu šíř-
ky 1 cm, špendlíky s hlavičkou 10 ks a lepidlo na polyester.
Pracovní postup: Na kanavu si obkreslíme 4 x schéma (vlastní ná-
vrh nebo použijeme šablonu) na ¼ polystyrenového vajíčka. Kana-
vu upevníme do vyšívacího bubínku a do nakresleného schématu
vyšíváme ornamenty podle předlohy. Vyšívat můžeme jednobarev-
ně, nebo zvolíme barevné kombinace dle vlastního uvážení. Pro
zvýraznění výšivky můžeme jednotlivé části obšít černě. Po vyšití
všech dílů vystřihneme obkreslené, nyní vyšité schéma a vzniknou
nám čtyři hotové části. Polystyrenové vajíčko namažeme lepidlem 24.4.2025
24.4.2025
a vyšité prvky nalepíme k sobě tak, aby se okraje dotýkaly. Jemně
napínáme látku, aby se nám nekrčila. Místa, kde se okraje dotýka- 19:00
19:00
jí, překryjeme stužkou a připevníme pomocí špendlíků s barevný-
mi hlavičkami. Na závěr na špičku vajíčka špendlíkem připevníme
mašličku. Vyrobili jsme originální kraslici, kterou nepohrdne žádný
koledník. KD STŘELNICE
Dům gobelínů JINDŘICHŮV HRADEC
KUP VSTUPENKU NEBO
ZJISTI VÍCE INFORMACÍ
Jaro naší naděje
Vaříme se starostou
Všimněme si, jak pozoruhodně se shodují nejkrásnější svátky s dě-
ním v přírodě. Vánoce přicházejí v nejtemnějším období, kdy vítáme Tento měsíc se s námi o svůj oblíbený recept podělil opět starosta
světlo šířící se od betlémských jeslí. Velikonoce slavíme v přicházejí- města Michal Kozár. Tentokrát si pro vás připravil jednoduchou, ale
cím jaru, kdy se vše uschlé začíná zase probouzet k životu. Vánoce velmi chutnou vajíčkovou pomazánku – ideální pochoutku po Veli-
tedy přináší záblesky naděje a Velikonoce ukazují život vítězící nad konocích!
smrtí. O Velikonocích však dosud nemáme plody z nové úrody. Příro- Zeptali jsme se ho za vás:
da ještě nevydává svůj užitek, ještě musíme žít z toho, co se sklidilo Proč právě vajíčková pomazánka, pane starosto?
loni. Dočkáme se až v létě. Ovšem, zelenající se příroda nás ubezpe- „Velikonoce s sebou přinášejí spoustu vařených vajíček a je škoda
čuje, že je vše na dobré cestě. Tak je tomu i se vším, co vykonal Kris- je nevyužít. Vajíčková pomazánka je jedním z nejoblíbenějších způ-
tus. Přinesl nejprve svým narozením do temného, pochmurného světa sobů, jak je zpracovat, a i u nás doma ji máme rádi. Receptů existuje
záblesk nebeské radosti, když se narodil jako dítě lidské i Boží. Po- nespočet, takže každý si najde ten svůj ideální. Já volím jednoduchý
té o Velikonocích zvítězil nad smrtí, když po ukřižování vstal z hrobu postup, aby byla pomazánka rychle hotová a skvěle chutnala třeba
a vystoupil do nebe. Zatím ještě nesklízíme plody, které jeho vzkříše- s rozpečeným toustem.“
ní přinese. Žijeme z loňské úrody, čerpáme naději z minulosti, z toho, Ingredience: máslo (ideálně vyndané z lednice alespoň hodinu
co se stalo a co nám dosvědčili apoštolové, svědkové velikonočních před přípravou) nebo pomazánkové máslo / vařená vejce / trocha
událostí. Očekáváme Kristův druhý příchod, kdy se vše, co o Veliko- hořčice / šunka / sůl podle chuti
nocích začalo, plně dokoná, kdy dozraje úroda a zmizí hlad po plnosti Postup: Vařená vajíčka oloupeme a oddělíme žloutky. Žloutky smí-
života a pokoje. To nejlepší je před námi, to nám oznamují každé Ve- cháme s máslem, dokud nevznikne hladká směs. Bílky a šunku
likonoce. Již to začalo, ale ještě nejsme v cíli. Všimněme si konečně, nakrájíme na drobné kousky a přidáme do připravené směsi. Do-
že nestačí, aby jen vysvitlo slunce a začalo hřát. Musí také přijít vláha. chutíme trochou hořčice a solí. Podáváme s čerstvým pečivem ne-
Bez ní zůstane vše vyprahlé. Ve vysušené přírodě necítíme svěží ja- bo rozpečeným toustem. Dobrou chuť!
ro. Teprve tam, kam přijde vláha, najdeme opravdovou jarní pohodu.
Tak i my bychom měli zalévat svým úsilím dobré věci, aby mohly napl-
no dozrát. Do vyprahlého světa můžeme přinášet vláhu povzbudivými
slovy, pozorností vůči našim blízkým, trpělivostí, odstraňování našich Bohoslužby ve Svatém týdnu a na Velikonoce
špatných sklonů a především posilováním své důvěry ztišením, sou-
středěností, vypnutím rušivých médií či návštěvou tiché přírody. Tepr- Květná neděle – 13. dubna / 9:30 a 18:00 / celebruje Ivo Prokop.
ve, když se spojí naše úsilí s Božím požehnáním, vláha se slunečním Zelený čtvrtek – 17. dubna / 18:00 / celebruje Ivo Prokop.
svitem, začnou dozrávat krásné plody. Doba, kdy nosíme konve s vo- Velký pátek – 18. dubna / 18:00 / celebruje Ivo Prokop.
dou na zahrádku, nebývá příjemná, ale není marná. Na jejím konci ne- Bílá sobota (Vigilie) – 19. dubna / 19:30 / celebruje Ivo Prokop.
ní únava, ale radost. Přeji nám všem dobrou přípravu na Velikonoce Vzkříšení Páně (Velikonoční neděle) – 20. dubna / 9:30 / celebru-
a naplnění naděje na vše dobré, po čem toužíme. je Ivo Prokop.
Probošt Ivo Prokop Velikonoční pondělí – 21. dubna / 9:30 / celebruje Miroslav Štrunc.
22 | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ