Page 22 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 03/2025
P. 22

VOLNÝ ČAS                                          Vaříme s místostarostou

                                                           Tento měsíc se s námi o recept podělí místostarosta Bohumil Komínek,
       Tvořivé okénko                                      který si pro vás připravil své oblíbené recepty masopustních jídel. Zeptali
                                                           jsme se ho za vás:
                                                           Pane  místostarosto,  proč  jste  na  bře-
       Milí kreativci,                                     zen připravil tyto recepty?
       začíná nový měsíc a my vás opět vítáme v „Tvořivém okén-  „Od  mládí  se  snažím  připomínat  tradice
       ku“. V březnu zima pomalu končí, příroda se probouzí a za-  a zvyky, které naši předkové ve svém ži-
       číná  jarní  rovnodennost.  Nastává  období  velikonočního   votě prožívali. Máme ještě chvíli čas ma-
       půstu, který předchází svátkům jara. Zde se můžete nechat   sopustu – je to období plné oslav, zába-
       inspirovat výrobou jarního košíčku z pedigu, který doma ur-  vy, tance, dobrého jídla, které pak vystřídá
       čitě využijete. Pro výrobu košíku budeme potřebovat: mis-  dlouhý půst před Velikonocemi. I když ma-
       ku s vlažnou vodou, šídlo, nůžky, pedig - kulaté dno průměr   sopustní  období  pomalu  končí,  rozhodl
       14 cm s 18 dírkami a 9 ks osnov o délce 32 cm.      jsem se vám představit velmi vhodná tra-
       Pracovní postup:                                    diční masopustní jídla. Pokud vás ještě ně-
       Osnovy i pruty na oplet                             kde  oslava  masopustu  čeká  a  přemýšlí-
       na několik minut namo-                              te co připravit pro návštěvu masek nebo
       číme,  aby  byly  vláčné                            pro domácí posezení, můžete svým hos-
       a  nepraskaly.  Osnovy                              tům nabídnout domácí škvarkovou poma-
       přehneme na polovinu                                zánku a tradiční masopustní koblihy.“
       a prostrčíme oba kon-
       ce  do  dýnka,  jednu                               Domácí škvarková pomazánka
       po  druhé.  Vezmeme                                 Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli pou-
       2  dlouhé  pruty  pedigu                            žít nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla.
       a budeme oplétat me-                                Doba přípravy takové škvarkové pomazánky, která není rozhodně diet-
       zi osnovami, prut vlevo                             ní, vám bude trvat okolo 15 minut. Je to lahůdka, která se skvěle hodí
       překřížíme  přes  pra-                              i na sváteční stůl v podobě jednohubek.
       vý  a  pleteme  za  jed-                            Ingredience pro 4 porce: 200 g domácích škvarků / 1 vejce / 1 větší
       nu osnovu a ven - prut                              cibule / 1 polévková lžíce plnotučné hořčice / mletý pepř a sůl
       je  nyní  vpravo.  Takto                            Postup přípravy: Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na oře-
       střídáme  pruty,  plete-                            chy nebo na maso. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko
       me spirálovitě, celkem                              nastrouhané na středně jemném struhadle nebo pomačkané vidličkou.
       10 řad nad sebou. V průběhu pletení pedig lehce máčíme.   Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte
       Po dosažení požadované výšky košíčku pruty osnov zastřih-  hořčici. Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky
       neme do špičky a zastrčíme podél osnov do opletku – vznik-  samy o sobě už bývají dost slané. Nakonec vše velmi důkladně promí-
       nou obloučky. Je čas na pochvalu. Košíček se nám oprav-  chejte, aby se suroviny dostatečně spojily.
       du povedl.                                          Podávejte s čerstvým chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vy-
                                          Dům gobelínů     drží i několik dnů.
                                                           Masopustní koblihy
       Naše město vašima očima                             Tradiční babiččiny koblihy byly vždy plněné domácím džemem a posy-
                                                           pané cukrem.
                                                           Ingredience: 50 g moučkového cukru / 500 g hladké mouky / 1 kostka
       Každý měsíc v této rubrice přinášíme tu nejlepší a nejvíce   čerstvého droždí / 60 g másla / 4 žloutky / 250 ml polotučného mléka /
       "lajkovanou" fotografii z našeho Instagramu @jindrichuv_  1 sáček vanilkového cukru / 2-3 polévkové lžíce jindřichohradeckého ru-
       hradec_oficialni. Město nad Vajgarem najdete na dalších   mu / olej / náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobně).
       úžasných  fotografiích  právě  na  tomto  profilu.  Pokud  i  vy   Těsto na koblihy: Připravte si mísu, do které dejte polovinu vlažného
       máte nějakou fotku, kterou stojí za to vidět, označte na In-  mléka. To můžete nechat předtím v pokojové teplotě, případně jej ohřát
       stagramu @jindrichuv_hradec_oficialni a my vám rádi sní-  v kastrůlku. Přidejte do mléka vanilkový cukr a droždí, které rozdrobíte.
       mek nasdílíme a třeba se příští měsíc objeví i v Jindřicho-  Mísu poté přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby mohl
       hradeckém zpravodaji. Přejeme hezkou podívanou.     vzejít kvásek. Ten je základem pro těsto. Do druhé mísy dejte žloutky,
                                                           přidejte cukr a spolu se změklým máslem vyšlehejte do pěny. Ideál-
                                    Karolína Bartošková    ně smíchejte žloutky s cukrem a poté přidejte máslo. Přidejte mouku,
                                     Foto: Michal Žoudlík  kterou předtím prosejete, zbytek vlažného mléka a kvásek, který vám
                                                           mezitím vzešel. Také přidejte rum, popřípadě vanilkovou esenci a pro-
                                                           míchejte. Vypracujte následně hladké těsto. Jak poznat, že je hotovo?
                                                           Těsto se nelepí. Mísu poprašte moukou, přidejte těsto, posypte zlehka
                                                           moukou a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo, kde nechte kynout asi
                                                           půlhodinky. Těsto by mělo řádně vykynout.
                                                           Jak připravit koblihy: Dejte těsto na vál a vyválejte jej (těsto by mě-
                                                           lo být vysoké asi 1,5 cm) a za pomoci sklenice vykrajujte kolečka. Do-
                                                           prostřed dejte náplň a opatrně zabalte. Musí být pořádně utěsněné, aby
                                                           se při smažení koblihy nerozevřely. Dejte spojem dolů a nechte asi 20
                                                           minut kynout. V hrnci nebo fritéze pořádně rozpalte dostatek oleje, při-
                                                           dejte trochu soli, díky čemuž nebude olej moc prskat. Vložte koblihy
                                                           a smažte po obou stranách. Jakmile je hotovo, dejte na papírovou utěr-
                                                           ku, aby přebytečný tuk odsála. Posypte cukrem nebo kakaem, podle
                                                           chuti a podávejte.
                                                                                                       Dobrou chuť!
       22  | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ
   17   18   19   20   21   22   23   24