Page 22 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 03/2025
P. 22
VOLNÝ ČAS Vaříme s místostarostou
Tento měsíc se s námi o recept podělí místostarosta Bohumil Komínek,
Tvořivé okénko který si pro vás připravil své oblíbené recepty masopustních jídel. Zeptali
jsme se ho za vás:
Pane místostarosto, proč jste na bře-
Milí kreativci, zen připravil tyto recepty?
začíná nový měsíc a my vás opět vítáme v „Tvořivém okén- „Od mládí se snažím připomínat tradice
ku“. V březnu zima pomalu končí, příroda se probouzí a za- a zvyky, které naši předkové ve svém ži-
číná jarní rovnodennost. Nastává období velikonočního votě prožívali. Máme ještě chvíli čas ma-
půstu, který předchází svátkům jara. Zde se můžete nechat sopustu – je to období plné oslav, zába-
inspirovat výrobou jarního košíčku z pedigu, který doma ur- vy, tance, dobrého jídla, které pak vystřídá
čitě využijete. Pro výrobu košíku budeme potřebovat: mis- dlouhý půst před Velikonocemi. I když ma-
ku s vlažnou vodou, šídlo, nůžky, pedig - kulaté dno průměr sopustní období pomalu končí, rozhodl
14 cm s 18 dírkami a 9 ks osnov o délce 32 cm. jsem se vám představit velmi vhodná tra-
Pracovní postup: diční masopustní jídla. Pokud vás ještě ně-
Osnovy i pruty na oplet kde oslava masopustu čeká a přemýšlí-
na několik minut namo- te co připravit pro návštěvu masek nebo
číme, aby byly vláčné pro domácí posezení, můžete svým hos-
a nepraskaly. Osnovy tům nabídnout domácí škvarkovou poma-
přehneme na polovinu zánku a tradiční masopustní koblihy.“
a prostrčíme oba kon-
ce do dýnka, jednu Domácí škvarková pomazánka
po druhé. Vezmeme Na přípravu výborné a lahodné škvarkové pomazánky byste měli pou-
2 dlouhé pruty pedigu žít nejlépe doma připravené škvarky, které vzniknou při výrobě sádla.
a budeme oplétat me- Doba přípravy takové škvarkové pomazánky, která není rozhodně diet-
zi osnovami, prut vlevo ní, vám bude trvat okolo 15 minut. Je to lahůdka, která se skvěle hodí
překřížíme přes pra- i na sváteční stůl v podobě jednohubek.
vý a pleteme za jed- Ingredience pro 4 porce: 200 g domácích škvarků / 1 vejce / 1 větší
nu osnovu a ven - prut cibule / 1 polévková lžíce plnotučné hořčice / mletý pepř a sůl
je nyní vpravo. Takto Postup přípravy: Škvarky pomelte. Můžete na to použít mlýnek na oře-
střídáme pruty, plete- chy nebo na maso. Přidejte k nim nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčko
me spirálovitě, celkem nastrouhané na středně jemném struhadle nebo pomačkané vidličkou.
10 řad nad sebou. V průběhu pletení pedig lehce máčíme. Všechny suroviny okořeňte čerstvě mletým černým pepřem a přidejte
Po dosažení požadované výšky košíčku pruty osnov zastřih- hořčici. Můžete celou směs i osolit, ale nezapomeňte na to, že škvarky
neme do špičky a zastrčíme podél osnov do opletku – vznik- samy o sobě už bývají dost slané. Nakonec vše velmi důkladně promí-
nou obloučky. Je čas na pochvalu. Košíček se nám oprav- chejte, aby se suroviny dostatečně spojily.
du povedl. Podávejte s čerstvým chlebem. Hotová pomazánka vám v ledničce vy-
Dům gobelínů drží i několik dnů.
Masopustní koblihy
Naše město vašima očima Tradiční babiččiny koblihy byly vždy plněné domácím džemem a posy-
pané cukrem.
Ingredience: 50 g moučkového cukru / 500 g hladké mouky / 1 kostka
Každý měsíc v této rubrice přinášíme tu nejlepší a nejvíce čerstvého droždí / 60 g másla / 4 žloutky / 250 ml polotučného mléka /
"lajkovanou" fotografii z našeho Instagramu @jindrichuv_ 1 sáček vanilkového cukru / 2-3 polévkové lžíce jindřichohradeckého ru-
hradec_oficialni. Město nad Vajgarem najdete na dalších mu / olej / náplň (marmeláda, džem, čokoláda, krém a podobně).
úžasných fotografiích právě na tomto profilu. Pokud i vy Těsto na koblihy: Připravte si mísu, do které dejte polovinu vlažného
máte nějakou fotku, kterou stojí za to vidět, označte na In- mléka. To můžete nechat předtím v pokojové teplotě, případně jej ohřát
stagramu @jindrichuv_hradec_oficialni a my vám rádi sní- v kastrůlku. Přidejte do mléka vanilkový cukr a droždí, které rozdrobíte.
mek nasdílíme a třeba se příští měsíc objeví i v Jindřicho- Mísu poté přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo odpočívat, aby mohl
hradeckém zpravodaji. Přejeme hezkou podívanou. vzejít kvásek. Ten je základem pro těsto. Do druhé mísy dejte žloutky,
přidejte cukr a spolu se změklým máslem vyšlehejte do pěny. Ideál-
Karolína Bartošková ně smíchejte žloutky s cukrem a poté přidejte máslo. Přidejte mouku,
Foto: Michal Žoudlík kterou předtím prosejete, zbytek vlažného mléka a kvásek, který vám
mezitím vzešel. Také přidejte rum, popřípadě vanilkovou esenci a pro-
míchejte. Vypracujte následně hladké těsto. Jak poznat, že je hotovo?
Těsto se nelepí. Mísu poprašte moukou, přidejte těsto, posypte zlehka
moukou a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo, kde nechte kynout asi
půlhodinky. Těsto by mělo řádně vykynout.
Jak připravit koblihy: Dejte těsto na vál a vyválejte jej (těsto by mě-
lo být vysoké asi 1,5 cm) a za pomoci sklenice vykrajujte kolečka. Do-
prostřed dejte náplň a opatrně zabalte. Musí být pořádně utěsněné, aby
se při smažení koblihy nerozevřely. Dejte spojem dolů a nechte asi 20
minut kynout. V hrnci nebo fritéze pořádně rozpalte dostatek oleje, při-
dejte trochu soli, díky čemuž nebude olej moc prskat. Vložte koblihy
a smažte po obou stranách. Jakmile je hotovo, dejte na papírovou utěr-
ku, aby přebytečný tuk odsála. Posypte cukrem nebo kakaem, podle
chuti a podávejte.
Dobrou chuť!
22 | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ