Page 22 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 02/2025
P. 22
VOLNÝ ČAS Vaříme
s místostarostou
Tvořivé okénko
Vážení čtenáři,
Milí kreativci, jak již víte, do našeho zpravodaje přibyla no-
zdravíme vás v únorovém „Tvořivém vá rubrika, kde s vámi chceme sdílet oblíbe-
okénku“. Když se řekne únor, většina né recepty našeho pana starosty a jeho nej-
z nás si tento měsíc pojí s masopustním bližších spolupracovníků. Tento měsíc se
veselím a hodováním. Masopust je obdo- s námi o recept podělí pan místostarosta Ra-
bí, trvající od Tří králů do Popeleční stře- dim Staněk, který si pro vás připravil svůj ob-
dy, které předchází velikonočnímu půstu. líbený rybí recept. Zeptali jsme se ho, proč
My vám nabízíme recept na masopustní právě tento pokrm:
koláčky, které napečeme technikou su- Pane místostarosto, proč jste připravil re-
chého plstění. cept právě na kapří hranolky?
Budeme potřebovat tyto pomůcky: hrub- „Na ryby chodím už skoro 45 let, mám to pro-
ší i jemnější jehlu na plstění délky 7,5 cm, stě rád. Na jednu stranu si při rybaření uží-
molitanovou podložku výšky 5 cm (lze vám pohodu a klid
nahradit slepenými houbičkami na ná- jako když držíme tužku. Druhou jehlou si v přírodě, na druhou
dobí v počtu alespoň 4 ks), vykrajovát- materiál přidržujeme. Začneme pracovní stranu akci, napě-
ko na linecká kolečka, tvar lze nakreslit podkladovou plochou, kterou propichu- tí a očekávání. Bo-
na molitan. jeme hrubší jehlou do lehkého zpevně- hužel v poslední do-
Materiál: barevné ovčí česance (cca ní. Jemnější jehlou dolaďujeme detaily. bě času na chytání
3 dkg na 4 ks), které seženete v textilní POZOR NA PRSTY! ryb moc nezbývá, ale
galanterii nebo na internetu, nebo ovčí Česance klademe přes sebe křížem či o to víc si to užívám.
rouno vlastní výroby. po směru tvaru a opět jehlou přichycu- Příležitostně si vez-
Pracovní postup: Na molitan obkreslíme jeme k podkladu. Pokud máme jednu mu chycenou rybu
vykrajovátko ve tvaru kruhu. Klademe stranu dostatečně zhutněnou, opatrně domů a pokud to jde,
chomáčky rouna, které si sčešeme v ba- ji oddělíme od molitanu, otočíme a pro- hned si ji doma připravíme. Čerstvě připrave-
revné prameny do melíru pomocí hře- pichujeme dílko z druhé strany. Propichu- ná ryba je prostě chuťově nejlepší. Nejlepší
benu. Lze použít hřeben na vyčesávání jeme tak dlouho z obou stran, až vznikne pocit však mám, když chycenou rybku pus-
chlupů pro psy či kočky. Barevnou kom- soudržná hmota. tím zpátky do vody. Takže nejčastěji tento re-
pozici si složíme mimo molitan. Při propi- Hurá máme napečeno. cept připravuji z ryby zakoupené.“
chování držíme jehlu kolmo k podložce, Dům gobelínů Kapří hranolky:
filet z kapra cca 700 g (pokud možno bez
kosti)
Naše město vašima očima 6 lžic hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička kurkumy
Každý měsíc v této rubrice přinášíme tu vidět, označte na Instagramu @jind- 1 lžička sušeného česneku
nejlepší a nejvíce "lajkovanou" fotogra- richuv_hradec_oficialni a my vám rádi sůl, pepř dle preference na dochucení
fii z našeho Instagramu @jindrichuv_ snímek nasdílíme a třeba se příští měsíc citron při podávání a olej na smažení
hradec_oficialni. Město nad Vajgarem objeví i v Jindřichohradeckém zpravoda-
najdete na dalších úžasných fotografi- ji. Přejeme hezkou podívanou. Dip:
ích právě na tomto profilu. Pokud i vy Karolína Bartošková 300 g zakysané smetany
máte nějakou fotku, kterou stojí za to Foto: Michal Žoudlík 1 lžíce majonézy
citron, kopr, sůl, cukr dle preference
Z filetu si nakrájíme proužky široké cca 2 cm.
Hladkou mouku smícháme s paprikou, pe-
přem, solí a kurkumou. Kousky nakrájeného
filetu obalíme v této směsi. Obalené kous-
ky následně postupně osmažíme v rozpá-
leném oleji, dokud nechytí jemně zlatavou
barvu. Jakmile máme usmaženo, můžeme
vyndat na ubrousek pro vsáknutí nadměr-
ného oleje. Hotové kapří hranolky pokape-
me citronem a následně můžeme podávat.
Ingredience na dip smícháme jednoduše
dohromady. Jako přílohu doporučuje pan
místostarosta kousek čerstvého chleba ne-
bo bagety.
A jak nejraději připravujete rybu vy? Pokud
se chcete podělit právě o ten váš nejoblíbe-
nější recept, napište nám a případně i posí-
lejte fotografie na: zpravodaj@jh.cz.
Ty nejzajímavější recepty rádi zveřejníme
v následujícím čísle Jindřichohradeckého
zpravodaje.
22 | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ