Page 22 - Chytrý zpravodaj - Jindřichův Hradec 02/2025
P. 22

VOLNÝ ČAS                                                               Vaříme
                                                                                s místostarostou
       Tvořivé okénko

                                                                                Vážení čtenáři,
       Milí kreativci,                                                          jak již víte, do našeho zpravodaje přibyla no-
       zdravíme  vás  v  únorovém  „Tvořivém                                    vá rubrika, kde s vámi chceme sdílet oblíbe-
       okénku“.  Když  se  řekne  únor,  většina                                né recepty našeho pana starosty a jeho nej-
       z nás si tento měsíc pojí s masopustním                                  bližších  spolupracovníků.  Tento  měsíc  se
       veselím a hodováním. Masopust je obdo-                                   s námi o recept podělí pan místostarosta Ra-
       bí, trvající od Tří králů do Popeleční stře-                             dim Staněk, který si pro vás připravil svůj ob-
       dy, které předchází velikonočnímu půstu.                                 líbený rybí recept. Zeptali jsme se ho, proč
       My vám nabízíme recept na masopustní                                     právě tento pokrm:
       koláčky,  které  napečeme  technikou  su-                                Pane místostarosto, proč jste připravil re-
       chého plstění.                                                           cept právě na kapří hranolky?
       Budeme potřebovat tyto pomůcky: hrub-                                    „Na ryby chodím už skoro 45 let, mám to pro-
       ší i jemnější jehlu na plstění délky 7,5 cm,                             stě rád. Na jednu stranu si při rybaření uží-
       molitanovou  podložku  výšky  5  cm  (lze                                vám  pohodu  a  klid
       nahradit  slepenými  houbičkami  na  ná-  jako když držíme tužku. Druhou jehlou si   v přírodě, na druhou
       dobí  v  počtu  alespoň  4  ks),  vykrajovát-  materiál přidržujeme.  Začneme pracovní   stranu  akci,  napě-
       ko na linecká kolečka, tvar lze nakreslit   podkladovou  plochou,  kterou  propichu-  tí  a  očekávání.  Bo-
       na molitan.                        jeme  hrubší  jehlou  do  lehkého  zpevně-  hužel v poslední do-
         Materiál:  barevné  ovčí  česance  (cca   ní.  Jemnější  jehlou  dolaďujeme  detaily.   bě  času  na  chytání
       3 dkg na 4 ks), které seženete v textilní   POZOR NA PRSTY!              ryb moc nezbývá, ale
       galanterii nebo na internetu, nebo ovčí   Česance  klademe  přes  sebe  křížem  či   o to víc si to užívám.
       rouno vlastní výroby.              po směru tvaru a opět jehlou přichycu-  Příležitostně  si  vez-
         Pracovní postup: Na molitan obkreslíme   jeme  k  podkladu.   Pokud  máme  jednu   mu  chycenou  rybu
       vykrajovátko  ve  tvaru  kruhu.  Klademe   stranu  dostatečně  zhutněnou,  opatrně   domů a pokud to jde,
       chomáčky rouna, které si sčešeme v ba-  ji oddělíme od molitanu, otočíme a pro-  hned si ji doma připravíme. Čerstvě připrave-
       revné  prameny  do  melíru  pomocí  hře-  pichujeme dílko z druhé strany. Propichu-  ná ryba je prostě chuťově nejlepší. Nejlepší
       benu. Lze použít hřeben na vyčesávání   jeme tak dlouho z obou stran, až vznikne   pocit však mám, když chycenou rybku pus-
       chlupů pro psy či kočky.  Barevnou kom-  soudržná hmota.                 tím zpátky do vody. Takže nejčastěji tento re-
       pozici si složíme mimo molitan.  Při propi-  Hurá máme napečeno.         cept připravuji z ryby zakoupené.“
       chování držíme jehlu kolmo k podložce,                  Dům gobelínů     Kapří hranolky:
                                                                                filet z kapra cca 700 g (pokud možno bez
                                                                                kosti)
       Naše město vašima očima                                                  6 lžic hladké mouky
                                                                                1 lžíce sladké papriky
                                                                                1 lžička kurkumy
       Každý měsíc v této rubrice přinášíme tu   vidět,  označte  na  Instagramu  @jind-   1 lžička sušeného česneku
       nejlepší  a  nejvíce  "lajkovanou"  fotogra-  richuv_hradec_oficialni  a  my  vám  rádi   sůl, pepř dle preference na dochucení
       fii  z  našeho  Instagramu  @jindrichuv_  snímek nasdílíme a třeba se příští měsíc   citron při podávání a olej na smažení
       hradec_oficialni.  Město  nad  Vajgarem   objeví i v Jindřichohradeckém zpravoda-
       najdete  na  dalších  úžasných  fotografi-  ji. Přejeme hezkou podívanou.  Dip:
       ích  právě  na  tomto  profilu.  Pokud  i  vy      Karolína Bartošková   300 g zakysané smetany
       máte  nějakou  fotku,  kterou  stojí  za  to       Foto: Michal Žoudlík  1 lžíce majonézy
                                                                                citron, kopr, sůl, cukr dle preference
                                                                                Z filetu si nakrájíme proužky široké cca 2 cm.
                                                                                Hladkou mouku smícháme s paprikou, pe-
                                                                                přem, solí a kurkumou. Kousky nakrájeného
                                                                                filetu obalíme v této směsi. Obalené kous-
                                                                                ky následně postupně osmažíme v  rozpá-
                                                                                leném  oleji,  dokud  nechytí  jemně  zlatavou
                                                                                barvu. Jakmile máme usmaženo, můžeme
                                                                                vyndat  na  ubrousek  pro  vsáknutí  nadměr-
                                                                                ného oleje. Hotové kapří hranolky pokape-
                                                                                me citronem a následně můžeme podávat.
                                                                                Ingredience  na  dip  smícháme  jednoduše
                                                                                dohromady.  Jako  přílohu  doporučuje  pan
                                                                                místostarosta kousek čerstvého chleba ne-
                                                                                bo bagety.
                                                                                A jak nejraději připravujete rybu vy? Pokud
                                                                                se chcete podělit právě o ten váš nejoblíbe-
                                                                                nější recept, napište nám a případně i posí-
                                                                                lejte fotografie na: zpravodaj@jh.cz.
                                                                                Ty  nejzajímavější  recepty  rádi  zveřejníme
                                                                                v  následujícím  čísle  Jindřichohradeckého
                                                                                zpravodaje.
       22  | JINDŘICHOHRADECKÝ ZPRAVODAJ
   17   18   19   20   21   22   23   24