Page 34 - Chytrý zpravodaj - Fryčovice č. 2/2022
P. 34
Proč odumírají jasany
V posledních asi patnácti letech došlo v našich lesích nejen k přemnožení kůrovce a následně
ke kůrovcové kalamitě, ale taky ke značnému úhynu našich jasanů – jasanu ztepilého a jasanu
úzkolistého.
Hlavním důvodem úhynu je jejich napadení houbou, čehož důsledkem je nemoc, která se odborně
nazývá nekróza jasanu (Hymenoscyphus fraxineus). Tato houba je známa pod názvem Chalara
fraxinea, která byla do Evropy zavlečena pravděpodobně z Asie.
Tato nemoc se šíří vzduchem. Jeden strom dokáže nakazit další ve vzdálenosti až několika
kilometrů. Šíří se jak v lesních porostech, tak ve stromořadích podél cest, i na jednotlivě
rostoucích jasanech.
Prvotním příznakem nemoci je chřadnutí a usychání listí. Houba se dostává kůrou do kmene
stromu a pak postupně napadá celý strom. Opadávají již suché větve, na kmeni se vytvářejí
rakovinné nádory, kůra praská, zaniká kořenový systém atd. Vlivem bořivého větru pak často
dochází k vyvrácení takto nemocných stromů. Můžeme si všimnout, že kořenový systém u těchto
stromů už prakticky neexistuje.
Ochrana proti této nemoci je v zásadě nemožná. Dá se však značně její intenzita zpomalit
likvidováním napadaného listí pod stromem, a to z toho důvodu, že na uschlém listí se kultivuje
první stadium houby.
Dalšími škůdci jasanů jsou především lýkohub jasanový a lýkohub zrnitý. Oba tito kůrovci, larvy
i dospělci, žijí především v lýku, ale i ve dřevě a kůře. Živí se lýkem a dřevem. Pod kůrou v lýku
můžeme vidět klasické kůrovcové požerky. Stromy po napadení postupně usychají. Na kůře jsou
často pouhým okem viditelné vyklované dírky po zásahu „doktorů lesa“, ptáků z čeledi
datlovitých (datel, strakapoud, žluna), pro které jsou tito kůrovci vítaným zpestřením jejich
jídelníčku.
Závěrem bych vám chtěl doporučit, abyste si více všímali zdravotního stavu jasanů poblíž vašich
domovů, protože v poslední době stále častěji dochází k vyvrácení nemocných stromů vlivem
silných větrů.
Tomáš Svoboda, odborný lesní hospodář
FRYČOVICKÝ ZPRAVODAJ č. 2/2022 34