Page 4 - Chytrý zpravodaj - Chomutov 02/2022
P. 4
aktuality
aktualit y
Po náročných opravách bude
přístupný bazén v Aquasvětě
na trhu v době pandemie. Bohužel téměř všeho, co stojí na podlaze,
musíme nyní řešit problémy, které tedy různých montovaných kon-
vznikly už při samotné výstavbě strukcí včetně té pod tribunou, dále
Aquasvěta. Práce nebyly kvalitní šaten, vybavení kuchyně, zábradlí
a loni se už naplno projevily ná- a na některých místech i obkladů
sledky,“ uvedl náměstek primátora stěn. Poté byla podlaha úplně vy-
David Dinda. bouraná až na stropní konstrukci.
Aquasvět byl otevřený v roce Po výměně hydroizolace následo-
2012, náklady na jeho výstavbu se val opačný postup. Při tom nastala
vyšplhaly na 390 milionů korun. poměrně výrazná komplikace.
Celkem 116 milionů šlo z městského „Bohužel bylo nutné přistoupit
rozpočtu, zbytek pokryla dotace. k vybourání žlabů kolem bazénů
Poměrně brzy se však objevily první v obou halách z důvodu nemožnosti
nedostatky a začaly se řešit rekla- napojení nové hydroizolace na pů-
mace. U několika závad a staveb- vodní. Kromě toho se oproti plánu
ních postupů je investor s dodavateli realizovala demontáž a zpětná mon-
ve sporu a muselo se přistoupit k re- táž původního obkladu ve větším
alizaci nezávislých znaleckých po- rozsahu, aby byly sjednoceny nové
sudků. Nejzávažnějším problémem dlažby a obklady. Zároveň bylo
Ve druhé polovině února by si složitá rekonstrukce hydroizolace se ukázala špatně provedená hyd- v případě hydroizolace u sportov-
veřejnost mohla opět přijít zaplavat vnitřních podlah. „Jsme velmi rádi, roizolace podlah, což se projevuje ního bazénu nutné provést delší
do Aquasvěta. Prozatím ale jen do že můžeme po tak dlouhé době například plísní na různých místech, technologickou přestávku, než se
sportovního bazénu, relaxační část otevřít alespoň sportovní bazén. takzvaně odfouknutou omítkou předpokládalo. Toto všechno vedlo
centra zůstává uzavřena a s jejím Opravy jsou ale velmi složité, tech- a také vzlínáním vlhkosti třeba v sa- k prodloužení samotných oprav
zprovozněním se zatím počítá v po- nologicky náročné, objevují se další motném prostoru bazénu. a termínu znovuotevření centra,“
lovině letošního roku. Důvodem a další komplikace od rekonstrukce Opravy si vyžádaly nejprve slo- vysvětlil náměstek.
déle než půlročního uzavření je samotné až po nedostatek materiálu žitou a časově náročnou demontáž Pokračování na straně 23
Třídit olej není složité, vhazujte ho V lesech se bude těžit dřevo
do kontejneru v plastové lahvi Až do konce března letošního lesa. „Bude zde docházet k pohybu
roku bude v lesích v okolí ho- těžební, přibližovací a odvozní
Použité oleje a jedlé tuky se chytit sítkem. „Olej vždy vlévejte telu Partyzán, nad městskou částí techniky a ke skládkování dřeva.
musejí do černých kontejnerů pomalu a opatrně, aby nepřetekl Domovina a Zátiší, probíhat těžba Prosíme proto návštěvníky lesa,
vkládat v jakékoli PET lahvi se přes okraj. Rozlitý olej dovede dřeva. Jde o přestárlé porosty boro- aby dbali své osobní bezpečnosti,
šroubovacím víčkem - od klasické nadělat pěknou neplechu, mějte vice lesní a borovice černé, poško- nevstupovali na skládky dřeva a do
minerálky, slazených nápojů, proto po ruce ubrousek či papí- zené suchem a napadené hmyzími míst, kde probíhá těžba,“ upozornil
džusů, mléka, použitého oleje. rovou utěrku, abyste mohli olej škůdci, které již svým stavem ohro- ředitel Městských lesů Chomutov
Méně vhodné jsou ty od pracích či v případě ukápnutí rychle setřít. žují životy a zdraví návštěvníků Petr Markes.
mycích prostředků, protože hrozí, Při lití je bezpečnější umístit PET
že neprojdou vhazovacím otvorem. lahev do dřezu,“ poradila Markéta
Snáz se bude olej přelévat do lahví Dluhá z Třídímolej.cz. Náměstí provoní zabijačka při
se širokým hrdlem, jaké mají le- Pevné tuky, jako jsou máslo,
dové čaje, džusy nebo mléko. sádlo, ztužené tuky nebo výpek, prvních farmářských trzích
Olej z vaření, smažení a jídel je vhodné přendat pomocí stěrky
mohou lidé do PET lahve přelévat či vařečky nebo je nechat na pár Severočeské farmářské trhy se Na červen a říjen chystáme speci-
buďto přímo, nebo si mohou po- desítek vteřin rozpustit v mikro- vracejí na náměstí 1. máje, a to rovnou ální tematické trhy,“ uvedl organizá-
moci skleněnou zavařovačkou se vlnné troubě či lehce rozehřát na s voňavými masovými pochoutkami. tor Severočeských farmářských trhů
šroubovacím víčkem. Slévat přímo pánvi, v pekáči, v hrnci. Běžně Zabijačkové trhy se budou konat už Adam Weber.
do PETky budou spíše domácnosti jim stačí teplota již okolo 40 19. února a až do poloviny listopadu Trhy se budou následně konat
s nižší produkcí oleje, který po- stupňů. „Po přelití oleje sběrnou se s oblíbenými regionálními far- 5. a 19. března, 2., 16. a 30. dubna,
chází hlavně ze studené kuchyně. nádobu dobře uzavřete a schovejte máři budou lidé setkávat na náměstí 14. a 28. května, 11. a 25. června,
Naopak skleněná zavařovačka na místo, kde nebude překážet a každou druhou sobotu. „V únoru si 9. a 23. července, 6. a 20. srpna,
snese vyšší teploty oleje a lépe se kde nehrozí převržení či rozbití. mohou návštěvníci trhů pochutnat na 3. a 17. září, 1., 15. a 29. října a 12. lis-
do ní přelévá z pánve či pekáče. Jakmile máte PET lahev plnou, jitrnicích, prejtu, tlačence a dalších topadu. V sobotu 11. června bude
Při samotném přelévání je dobře ji uzavřete a odneste do nej- výrobcích ze zabijačky, a to třeba náměstí vonět sladce při jahodových
vhodné použít trychtýř, obzvlášť bližší olejové popelnice. Vhoďte rovnou na místě. Také se bude opět slavnostech, 15. října přiláká vůně
má-li lahev užší hrdlo nebo máte- ji tam celou a dobře zašroubo- konat soutěž o nejchutnější chomu- štrůdlu při jablečných slavnostech.
-li větší množství oleje. Pokud vanou. Rozhodně olej a tuky tovskou jitrnici. V dalších měsících V závěru podzimu se trhy tradičně
olej obsahuje hodně pevných do kontejneru nikdy nevhazujte zveme na tradiční trhy se sazenicemi, přesunou na parkoviště u informač-
zbytků jídla z nakládané zeleniny ve skleněné nádobě,” doplnila zeleninou a ovocem, rybami, pečivem ního centra, tam se budou konat
či smažení a pečení, je lepší je za- Markéta Dluhá. a dalším rozmanitým sortimentem. 26. listopadu a 10. prosince.
4 | aktuality