Page 17 - Chytrý zpravodaj - Choceň 04/2025
P. 17
MUZEUM
Poklady z muzejního depozitáře
Vtipálci z lesa
Naše muzejní sbírka obsahuje i podsbírku
mykologickou. Umístěny jsou v ní jednak
sádrové modely hub a jednak tzv. exsikáty.
Většinu sádrových modelů zhotovil pan
Antonín Hemerka (1944–2007), známý cho-
ceňský houbař a autor dvou knih, které sám
ilustroval. Jeho Houbový jídelníček z Cho-
ceňska má doma jistě řada Choceňáků.
A co jsou exsikáty? Jedná se o vysušené ↑ Hnojník Vošoustův – sádrový model
exempláře hub. šoustův (Coprinus Vosoustii). Houba je to
Protože máme aprílové číslo, hodí se vy- jedlá, vyskytuje se na zahradách, kde je
brat ze sbírky hub nějaké vtipálky. Ti z vás, půda bohatá na živiny. A proč se jmenuje
kteří v září navštívili výstavu hub konanou Vošoustův? Houbu pojmenoval Albert Pilát
v našem muzeu, měli možnost přičichnout (1903–1974), významný mykolog a pracov-
k některým velmi aromatickým houbám. ník Národního muzea v Praze, a to podle
Mezi příjemně vonící houby lze zařadit svého muzejního kolegy Bedřicha Vošousta
anýzovník vonný nebo strmělku anýzku. (1899–1980, v roce 1946 se přejmenoval na
Zatímco anýzovník vonný (Osmoporus odo- Vytouše), který tento druh hnojníku v roce
ratus) patří mezi nejedlé choroše, tak str- ↑ Hadovka smrdutá – sádrový model 1942 objevil, poté sbíral a také na své za-
mělka anýzka (Clitocybe odora) je houbou hradě v pražských Bohnicích pěstoval. ↑ Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka
jedlou. Obě tyto houby jsou dobře rozpo- smrdutá patří mezi houby jedlé, květnatec S teplejším počasím vyrazí leckdo do
znatelné, a to právě podle výrazné anýzo- Archerův a psivka obecná jsou houby ne- lesa a možná už objeví nějakou tu houbu.
vé vůně. jedlé. Hadovka smrdutá má klobouk pokry- Pokud si nebudete jistí, zda je houba jedlá
tý zeleným slizem, který je právě zdrojem nebo ne, rádi vám poradí znalci z mykolo- Poděkování
silného zápachu – páchne po mršině. Jinak gického klubu. Jeden takový spolek existu-
je houba pachově nevýrazná, případně je již řadu let i v Chocni. Na choceňském za pomoc
můžete cítit zemitou nebo nasládlou vůni. zámku mají houbaři svou klubovnu, ve kte-
O něco méně zapáchající houbou je psivka ré se schází od května do listopadu vždy Orlické muzeum děkuje pánům Zdeňkovi Ba-
obecná, jejíž dospělá plodnice páchne jako v pondělí od 15 do 17 hodin a jsou připra- borákovi a Jiřímu Kužílkovi za nezištnou po-
zkažené maso nebo vejce. Květnatec Ar- veni vám s vaším houbařským úlovkem po- moc při stěhování depozitáře před plánova-
cherův je trochu netradiční houba, pochá- radit. Každoročně v září také připravují nou akcí opravy střechy na choceňském
zí z Austrálie a do Evropy byla zavlečena. výstavu hub v našem muzeu. zámku.
Květnatec poznáte podle červených nebo Přejeme vám příjemný začátek houbař-
růžových ramen, na kterých jsou kapky ské sezóny a těšíme se na hojnou účast na
↑ Anýzovník vonný – exsikát tmavě zeleného až černého slizu. Tento sliz výstavě hub, která by letos měla proběh-
páchne jako hnijící maso. nout 19.–21. září.
Zástupci po vůni nevábných hub jsou např. Ve sbírce máme jeden sádrový model Za OM Mgr. Veronika Michlová,
hadovka smrdutá (Phallus impudicus), květ- houby, která zaujme a pobaví všechny žáky správce depozitáře
natec Archerův (Clathrus archeri) nebo a studenty přicházející do muzea na praxi.
psivka obecná (Mutinus caninus). Hadovka Jedná se o houbu s názvem hnojník Vo- Zdroj: www.myko.cz
14 DUBEN 2025 DUBEN 2025 15