Page 17 - Chytrý zpravodaj - Choceň 04/2025
P. 17

MUZEUM



 Poklady z muzejního depozitáře



 Vtipálci z lesa


 Naše muzejní sbírka obsahuje i podsbírku
 mykologickou. Umístěny jsou v ní jednak
 sádrové modely hub a jednak tzv. exsikáty.
 Většinu sádrových modelů zhotovil pan
 Antonín Hemerka (1944–2007), známý cho-
 ceňský houbař a autor dvou knih, které sám
 ilustroval. Jeho Houbový jídelníček z Cho-
 ceňska má doma jistě řada Choceňáků.
 A co jsou exsikáty? Jedná se o vysušené   ↑ Hnojník Vošoustův – sádrový model
 exempláře hub.  šoustův (Coprinus Vosoustii). Houba je to
 Protože máme aprílové číslo, hodí se vy-  jedlá, vyskytuje se na zahradách, kde je
 brat ze sbírky hub nějaké vtipálky. Ti z vás,   půda bohatá na živiny. A proč se jmenuje
 kteří v září navštívili výstavu hub konanou   Vošoustův? Houbu pojmenoval Albert Pilát
 v našem muzeu, měli možnost přičichnout   (1903–1974), významný mykolog a pracov-
 k některým velmi aromatickým houbám.  ník Národního muzea v Praze, a to podle
 Mezi příjemně vonící houby lze zařadit   svého muzejního kolegy Bedřicha Vošousta
 anýzovník vonný nebo strmělku anýzku.   (1899–1980, v roce 1946 se přejmenoval na
 Zatímco anýzovník vonný (Osmoporus odo-  Vytouše), který tento druh hnojníku v roce
 ratus) patří mezi nejedlé choroše, tak str-  ↑ Hadovka smrdutá – sádrový model  1942 objevil, poté sbíral a také na své za-
 mělka anýzka (Clitocybe odora) je houbou   hradě v pražských Bohnicích pěstoval.  ↑ Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka
 jedlou. Obě tyto houby jsou dobře rozpo-  smrdutá patří mezi houby jedlé, květnatec   S teplejším počasím vyrazí leckdo do
 znatelné, a to právě podle výrazné anýzo-  Archerův a psivka obecná jsou houby ne-  lesa a možná už objeví nějakou tu houbu.
 vé vůně.  jedlé. Hadovka smrdutá má klobouk pokry-  Pokud si nebudete jistí, zda je houba jedlá
 tý zeleným slizem, který je právě zdrojem   nebo ne, rádi vám poradí znalci z mykolo-  Poděkování
 silného zápachu – páchne po mršině. Jinak   gického klubu. Jeden takový spolek existu-
 je houba pachově nevýrazná, případně   je již řadu let i v Chocni. Na choceňském  za pomoc
 můžete cítit zemitou nebo nasládlou vůni.   zámku mají houbaři svou klubovnu, ve kte-
 O něco méně zapáchající houbou je psivka   ré se schází od května do listopadu vždy   Orlické muzeum děkuje pánům Zdeňkovi Ba-
 obecná, jejíž dospělá plodnice páchne jako   v pondělí od 15 do 17 hodin a jsou připra-  borákovi a Jiřímu Kužílkovi za nezištnou po-
 zkažené maso nebo vejce. Květnatec Ar-  veni vám s vaším houbařským úlovkem po-  moc při stěhování depozitáře před plánova-
 cherův je trochu netradiční houba, pochá-  radit. Každoročně  v  září také připravují   nou akcí opravy střechy na choceňském
 zí z Austrálie a do Evropy byla zavlečena.   výstavu hub v našem muzeu.  zámku.
 Květnatec poznáte podle červených nebo   Přejeme vám příjemný začátek houbař-
 růžových ramen, na kterých jsou kapky   ské sezóny a těšíme se na hojnou účast na
 ↑ Anýzovník vonný – exsikát  tmavě zeleného až černého slizu. Tento sliz   výstavě hub, která by letos měla proběh-
 páchne jako hnijící maso.  nout 19.–21. září.
 Zástupci po vůni nevábných hub jsou např.   Ve sbírce máme jeden sádrový model   Za OM Mgr. Veronika Michlová,
 hadovka smrdutá (Phallus impudicus), květ-  houby, která zaujme a pobaví všechny žáky   správce depozitáře
 natec Archerův (Clathrus archeri) nebo   a studenty přicházející do muzea na praxi.
 psivka obecná (Mutinus caninus). Hadovka   Jedná se o houbu s názvem hnojník Vo-  Zdroj: www.myko.cz



 14  DUBEN 2025  DUBEN 2025                                                            15
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22