Page 22 - Chytrý Zpravodaj - Čáslav březen 2021
P. 22

ROZHOVOR
       str. 22


      JEDNU Z NEJLEPŠÍCH ČOKOLÁD NA SVĚTĚ VYRÁBÍ


      ŘEDITELKA ČÁSLAVSKÉHO DIVADLA                                                                             JN


       V polovině roku 2020 nastoupila do funkce ředi-  čokoládová hmota se sleje, nechává zrát po-  po staru pralesem na zádech, jiná cesta není.
       telky zdejšího kina a divadla Lada Bartošová.  dobně jako sýry. Poté se rozbije na kameny, ty   Nejdražší čokoládou, kterou jsem ochutna-
       Přestože  si  divadelní  historička  vzhledem  ke  se rozpustí a temperují (ohřátá čokoláda se mu-  la, byla čokoláda To'ak. Je to tabulka, která se
       koronavirové  době  nemohla  naplno  užít  po-  sí ohřát, zchladit, ohřát – každý druh čokolády  vyrábí z geneticky nejčistší odrůdy kakaa, tako-
       hled do vyprodaných hledišť, udržuje si dobrou  na jiné teploty), dobře natemperovanou čoko-  vé prapůvodní, více než 5000 let staré odrůdy.
       náladu díky čokoládě, kterou vyrábí se svým  ládu naplníme do forem a dáme zachladit do  Cena byla necelých 300 dolarů.
       manželem Pavlem v Kutné Hoře, kde mají ote-  konzervátoru. Když čokoláda stydne, zmenšu-  Čokoláda  může  mít  několik  podtónů,
       vřené muzeum čokolády. Čokoláda pod obno-  je  svůj  objem,  takže  vychlazenou  čokoládu  které se v ústech rozvolňují postupně. Jak
       venou značkou Lidka z dílny Bartošových v mi-  snadno z formy vyklepneme, zabalíme do sta-  jich lze docílit třeba v případě ovocné chuti?
       nulém roce získala 7 medailí v soutěži Inter-  niolu a do obalu. A je hotovo. Celý proces od   Boby samy o sobě můžou mít výrazné tóny
       national Chocolate Awards.          bobu po tabulku zabere asi půl roku.  květů či ovoce (jejich chuť a vůni ovlivňují i rost-
                                              Stěžejní ingrediencí jsou tedy právě ka-  liny, pod kterými rostou). S tóny si můžete po-
          Semínko vize otevřít muzeum čokolády  kaové boby. Čím se od sebe jednotlivé druhy  hrávat i v průběhu výroby, a to pražením kakao-
       a následně  obnovit  značku  Lidka  a  vařit  liší?                      vých bobů. Můžete je upražit tak, že ucítíte oříš-
       vlastní  čokoládu  bylo  zaseto  během  psaní   Úplně vším. Chutí, barvou, vůní. Je to úplně  ky nebo třeba rozinky. Do čokolády není třeba
       vaší dizertační práce v místnosti, kde se vyrá- stejné jako s vínem. Jiná odrůda, jiná země,  nic přidávat – kvalitní čokoláda sama o sobě
       běla čokoláda. Jak je možné, že vás to takto  jiná nadmořská výška, jiný druh zpracování =  má tak výrazné chuťové tóny, že cokoliv přidá-
       pohltilo? Měla jste k čokoládě nebo její výro-  úplně jiná chuť.         vat je skoro hřích.
       bě zvláštní vztah i dřív?              Jakou čokoládu máte vy osobně nejradě-  Údajně existuje i čokoláda s příchutí sla-
         Nikdy jsem nebyla vášnivý milovník čoko-  ji?                          niny. Co se do této čokolády přidává?
       lády, jsem spíš milovník historie. A historie kut-  Tmavou 70% – to je moje hladinka, nejra-  To nevím. To už je divočina, kterou bych já v
       nohorské čokolády Lidka je neskutečná a záro-  ději z kakaových bobů z Guatemaly a Domini-  životě nevyráběla, a to jsem masožravec. Kaž-
       veň velice signifikantní pro celé českosloven-  kánské republiky.        dopádně  ryze  technologicky,  když  chcete  do
       ské dějiny. Slavila obří úspěchy za první repub-  S čím si dáte čokoládu nejraději v rámci  čokolády cokoliv přidat, tak to musí být vždy
       liky,  s  neskutečnou  houževnatostí  a  typicky  párování?              sušené nebo na bázi tuku, takže jestli slaninu,
       českou schopností se přizpůsobit ustála složité   Nejraději asi s portským, ale je výborná i na  tak sušenou.
       poměry za 2. světové války, pak ji znárodnili  párování s rumy a třeba i s pivem, čemuž jsem   Plánujete do budoucna vytvořit nějaké
       a využívali její silnou značku ve svůj prospěch  přišla na chuť před nedávnem – a to pivo nor-  další speciální příchutě?
       komunisti a v divokých devadesátých skončila  málně nepiju.                 Určitě! Na letošní rok chystáme hned něko-
       v zámoří. Popravdě, na začátku mě nikdy nena-  Jakou nejvzácnější a nejdražší čokoládu  lik novinek. Specialitkou, na kterou jsem zvě-
       padlo, že budu čokoládu vyrábět – to vzniklo až  jste ochutnala?         davá, je čokoláda s chmelem, kterou momen-
       pár let po založení muzea. Kdyby mi někdo ješ-  Pro mě osobně nejvzácnější čokoláda byla  tálně ladíme s Přátelským pivovarem Malešov,
       tě před pěti lety řekl, že budu vyrábět čokoládu,  čokoláda z oblasti Chuao, kde se kakaovníky  ale bude toho víc, takže doporučuji sledovat FB
       a navíc jednu z nejlepších na světě, nejspíš se  zavlažují velmi specifickým způsobem a je to  a Instagram Muzea čokolády Kutná Hora.
       mu vysměji. Ale asi to tak všechno mělo být.   na tolik odlehlá oblast, že se boby přepravují
         Můžete nám zjednodušeně přiblížit, jak
       se čokoláda vyrábí?
         Je to dost složitý a zdlouhavý proces. Velice
       zjednodušeně:  čokoláda  (tzv.  kakaové  pody)
       roste na stromech, takže nejdřív ji pro nás far-
       máři  musí  vypěstovat,  sklidit,  fermentovat
       a usušit. Poté si semínka z podů, kakaové boby,
       přivezeme k nám do výroby, tam je ručně třídí-
       me, upražíme, nadrtíme a odslupkujeme. Od-
       slupkované jadřince kakaových bobů se melou
       v  obřích  kamenných  mlýnech  přibližně
       100 hodin. V průběhu mísení můžete podle po-
       třeby  přidat  cukr,  případně  sušené  mléko   Lada a Pavel Bartošovi
       (chcete-li  dělat  mléčnou  čokoládu).  Hotová   foto: Kateřina Hanušová
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27