Page 16 - Chytrý zpravodaj - Brno-Kníničky 12 2021
P. 16
prosinec 2021
PŘÍRODA ZA HUMNY SE ZINOU LIŠKOVOU
LÉČIVÉ ÚČINKY KOŘENÍ 2. ČÁST
Znovu se blíží vánoční čas a tedy i doba častějšího pečení a vaření, Dalším kořením, které stojí za zmínku, je kardamon. Kardamovník
ráda bych se zde tedy zmínila o některých dalších druzích koření. pravý je aromatická trvalá stálezelená bylina s mohutným oddenkem.
Tato koření jsou méně známá svými léčivými účinky na náš organismus, Používají se především semena, nacházející se v tobolkách, ale může
jsou však nejen oblíbeným kořením, ale hlavně významným pomoc- se užívat i oddenek a list. Mletý plod se používá zejména v orientálních
níkem při udržování zdraví. pokrmech, slaných i sladkých, do káv i likérů, uzenin. Může se užívat
také ve formě čaje nebo se vaří v mléce.
Prvním kořením, o kterém bych se chtěla zmínit, je chilli. Jedná se Kardamon podporuje trávení, stimuluje organismus, zahání únavu a
o malé pálivé papričky různých velikostí a tvarů a také různé úrovně horečku. Tonizuje tělo i mysl. Má antiseptické a antimikrobiální účin-
pálivosti. Někdy se užívá názvu kayenský pepř. Léčivé účinky chilli ky, zahřívací účinky, podporuje pocení a zmírňuje účinky nachlazení
jsou známé už mnoho tisíc let. Jejich základní léčivá složka je kapsai- a kašle. Podporuje uvolnění křečí v trávícím systému, chrání žaludeční
cin. Tato pálivá látka způsobuje při pravidelné konzumaci významné sliznici, zmírňuje pálení žáhy, zvyšuje chuť k jídlu, má kladný vliv na
ozdravění celého našeho organismu. Zrychluje metabolismus, po- funkci jater, pomáhá odstranit zácpu a plynatost, podporuje nervovou
máhá i při redukci váhy, zvyšuje pocit sytosti, podporuje trávení soustavu, funkci mozku a paměť, působí močopudně a podporuje
a snižuje chuť na sladké, je přírodním projímadlem, pomáhá ke zvý- funkci ledvin, potlačuje nevolnost, pomáhá při žlučníkových potížích,
šení odolnosti žaludku i střevní sliznice, preventivně i léčebně půso- infekčních chorobách a zánětech dutiny ústní, zlepšuje kvalitu zra-
bí na rakovinu i ostatní nádorová onemocnění, posiluje imunitní ku, pomáhá odkyselovat organismus a dodává energii. Snižuje krev-
systém, snižuje projevy virů chřipky a nachlazení, má antibakteriál- ní tlak a pomáhá při cukrovce, harmonizuje a podporuje zdravotní
ní účinky, je prevencí chronických zánětů dutin a pomáhá očišťovat stav kardiovaskulárního systému, má antioxidační účinky.
sliznice, snižuje cholesterol v krvi, tedy zajišťuje jeho rozpuštění
a následné vyloučení z těla, má pozitivní vliv na kardiovaskulární
systém, působí proti arterioskleróze a snižuje riziko srdečních infark-
tů a mrtvice, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje krevní tlak i oběh
v mozku a končetinách, ředí krev a je tedy prevencí trombóz, má
i analgetické účinky, tlumí revmatické bolesti, bolesti kloubů
a ischias, neuralgické bolesti. Kapsaicin má i pozitivní vliv na zdravé
zuby. Chilli obsahuje i důležité minerály, hlavně železo, měď a draslík,
je bohaté na vitamín C, E a betakaroten, obsahuje velké množství
antioxidantů. Kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt
této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a seroto-
ninu, které jsou známé jako hormony štěstí. Ve formě masti prokrvu-
je pokožku, prohřívá ji a zbavuje svalové bolesti, pomáhá při artróze,
zastavuje i krvácení ran. Chilli je považováno také za afrodiziakum.
V poslední době se chilli používá i v kombinaci se sladkými pokrmy,
například v čokoládách. Svou pálivou chutí více prokrvuje receptory kardamon
na sliznici v ústech a s nimi i sousední „chuťové“ nervy. Jídlo nám
chutná lépe a intenzivněji vnímáme jednotlivé chutě (sladkost, kyse- Semena kardamonu obsahují řadu důležitých minerálů, jako je váp-
lost, slanost a hořkost). Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti. ník, síra a fosfor. Obsahují také těkavý olej složený z kyseliny octové
a kyseliny mravenčí. Tento prchavý olej má aromatické a léčivé vlast-
nosti a díky tomu je kardamom tak cenný.
chilli Žvýkání semen desinfikuje ústní dutinu a odstraňuje špatný dech.
Kardamon je považován i za afrodiziakum, býval základní přísadou
nápojů lásky a kadidel, používaných při obřadech zasnoubení.
Známým a často používaným kořením je koriandr. Je to jednoletá
nebo dvouletá bylina, používá se plod nebo nať, především v gast-
ronomii do slaných i sladkých pokrmů všeho druhu, zejména v indic-
ké, mexické, arabské a čínské kuchyni, ale má i významné léčivé
účinky.
Koriandr je celkově velkým pomocníkem pro prevenci i léčbu zažíva-
cího ústrojí, podporuje produkci žaludečních šťáv, funkci slinivky,
zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při bolestech břicha a při nadýmání,
uvolňuje křeče, stimuluje jaterní činnost, podporuje imunitu, pomá-
há při revmatických bolestech kloubů, podporuje vykašlávání,
působí baktericidně, má mírný sedativní účinek, stimuluje činnost
nervové soustavy a podporuje duševní revitalizaci. Pomáhá i proti
chrápání.
Zpravodaj městské části Brno-Kníničky strana 16
strana 2
Zpravodaj městské části Brno-Kníničky