Page 16 - Chytrý zpravodaj - Brno-Kníničky 12 2021
P. 16

prosinec 2021




       PŘÍRODA ZA HUMNY SE ZINOU LIŠKOVOU
       LÉČIVÉ ÚČINKY KOŘENÍ                                                                             2. ČÁST


       Znovu se blíží vánoční čas a tedy i doba častějšího pečení a vaření,   Dalším kořením, které stojí za zmínku, je kardamon. Kardamovník
       ráda bych se zde tedy zmínila o některých dalších druzích koření.   pravý je aromatická trvalá stálezelená bylina s mohutným oddenkem.
       Tato koření jsou méně známá svými léčivými účinky na náš organismus,   Používají se především semena, nacházející se v tobolkách, ale může
       jsou však nejen oblíbeným kořením, ale hlavně významným pomoc-  se užívat i oddenek a list. Mletý plod se používá zejména v orientálních
       níkem při udržování zdraví.                             pokrmech, slaných i sladkých, do káv i likérů, uzenin. Může se užívat
                                                               také ve formě čaje nebo se vaří v mléce.
       Prvním kořením, o kterém bych se chtěla zmínit, je chilli. Jedná se    Kardamon podporuje trávení, stimuluje organismus, zahání únavu a
       o malé pálivé papričky různých velikostí a tvarů a také různé úrovně   horečku. Tonizuje tělo i mysl. Má antiseptické a antimikrobiální účin-
       pálivosti. Někdy se užívá názvu kayenský pepř. Léčivé účinky chilli   ky, zahřívací účinky, podporuje pocení a zmírňuje účinky nachlazení
       jsou známé už mnoho tisíc let. Jejich základní léčivá složka je kapsai-  a kašle. Podporuje uvolnění křečí v trávícím systému, chrání žaludeční
       cin. Tato pálivá látka způsobuje při pravidelné konzumaci významné   sliznici, zmírňuje pálení žáhy, zvyšuje chuť k jídlu, má kladný vliv na
       ozdravění celého našeho organismu. Zrychluje metabolismus, po-   funkci jater, pomáhá odstranit zácpu a plynatost, podporuje nervovou
       máhá i při redukci váhy, zvyšuje pocit sytosti, podporuje trávení    soustavu, funkci mozku a paměť, působí močopudně a podporuje
       a snižuje chuť na sladké, je přírodním projímadlem, pomáhá ke zvý-  funkci ledvin, potlačuje nevolnost, pomáhá při žlučníkových potížích,
       šení odolnosti žaludku i střevní sliznice, preventivně i léčebně půso-  infekčních chorobách a zánětech dutiny ústní, zlepšuje kvalitu zra-
       bí na rakovinu i ostatní nádorová onemocnění, posiluje imunitní   ku, pomáhá odkyselovat organismus a dodává energii. Snižuje krev-
       systém, snižuje projevy virů chřipky a nachlazení, má antibakteriál-   ní tlak a pomáhá při cukrovce, harmonizuje a podporuje zdravotní
       ní účinky, je prevencí chronických zánětů dutin a pomáhá očišťovat   stav kardiovaskulárního systému, má antioxidační účinky.
       sliznice, snižuje cholesterol v krvi, tedy zajišťuje jeho rozpuštění
       a následné vyloučení z těla, má pozitivní vliv na kardiovaskulární
       systém, působí proti arterioskleróze a snižuje riziko srdečních infark-
       tů a mrtvice, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje krevní tlak i oběh
       v mozku a končetinách, ředí krev a je tedy prevencí trombóz, má
       i analgetické účinky, tlumí revmatické bolesti, bolesti kloubů
       a ischias, neuralgické bolesti. Kapsaicin má i pozitivní vliv na zdravé
       zuby. Chilli obsahuje i důležité minerály, hlavně železo, měď a draslík,
       je bohaté na vitamín C, E a betakaroten, obsahuje velké množství
       antioxidantů. Kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt
       této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a seroto-
       ninu, které jsou známé jako hormony štěstí. Ve formě masti prokrvu-
       je pokožku, prohřívá ji a zbavuje svalové bolesti, pomáhá při artróze,
       zastavuje i krvácení ran. Chilli je považováno také za afrodiziakum.
       V poslední době se chilli používá i v kombinaci se sladkými pokrmy,
       například v čokoládách. Svou pálivou chutí více prokrvuje receptory   kardamon
       na sliznici v ústech a s nimi i sousední „chuťové“ nervy. Jídlo nám
       chutná lépe a intenzivněji vnímáme jednotlivé chutě (sladkost, kyse-  Semena kardamonu obsahují řadu důležitých minerálů, jako je váp-
       lost, slanost a hořkost). Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti.  ník, síra a fosfor. Obsahují také těkavý olej složený z kyseliny octové
                                                               a kyseliny mravenčí. Tento prchavý olej má aromatické a léčivé vlast-
                                                               nosti a díky tomu je kardamom tak cenný.
       chilli                                                  Žvýkání semen desinfikuje ústní dutinu a odstraňuje špatný dech.
                                                               Kardamon je považován i za afrodiziakum, býval základní přísadou
                                                               nápojů lásky a kadidel, používaných při obřadech zasnoubení.
                                                               Známým a často používaným kořením je koriandr. Je to jednoletá
                                                               nebo dvouletá bylina, používá se plod nebo nať, především v gast-
                                                               ronomii do slaných i sladkých pokrmů všeho druhu, zejména v indic-
                                                               ké, mexické, arabské a čínské kuchyni, ale má i významné léčivé
                                                               účinky.
                                                               Koriandr je celkově velkým pomocníkem pro prevenci i léčbu zažíva-
                                                               cího ústrojí, podporuje produkci žaludečních šťáv, funkci slinivky,
                                                               zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při bolestech břicha a při nadýmání,
                                                               uvolňuje křeče, stimuluje jaterní činnost, podporuje imunitu, pomá-
                                                               há při revmatických bolestech kloubů, podporuje vykašlávání,
                                                               působí baktericidně, má mírný sedativní účinek, stimuluje činnost
                                                               nervové soustavy a podporuje duševní revitalizaci. Pomáhá i proti
                                                               chrápání.


        Zpravodaj městské části Brno-Kníničky                                                             strana 16
                                                                                                          strana 2
        Zpravodaj městské části Brno-Kníničky
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20